Etykiety

wtorek, 22 grudnia 2015

Ryba po grecku

Składniki dla 2 osób
Składniki:
100 g selera
300 g filetów rybnych
100 g marchewki
40 g pietruszki
100 g cebuli
papryka mielona
kilka ziarenek pieprzu
liść laurowy, ziele angielskie
sól, olej do smażenia
40 g koncentratu pomidorowego


Sposób wykonania:
Rybę rozmrozić, pokroić na kawałki, posypać lekko solą i pieprzem,
obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Marchew, pietruszkę i selera należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa, lekko posolić.
Po kilku minutach przykryć i dusić warzywa na wolnym ogniu.
Podlać niewielką ilością wody.
Do warzyw dodać przyprawy, koncentrat i odrobinę cukru,
 mieszając od czasu do czasu.
Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć je na usmażonej rybie.
Potrawę podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego :)

Wytrawne potrawy wigilijne