Etykiety

sobota, 19 grudnia 2015

Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię

Naleśniki:
2 duże jaja
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

szczypta soli i sody, olej do smażenia

Sposób wykonania:
Składniki na ciasto należy zmiksować i odstawić na pół godziny.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozprowadzamy ciasto
i smażymy z obydwu stron na jasnozłoty kolor.


Nadzienie:
200 g pieczarek
500 g kg kiszonej kapusty
2 łyżki masła, 1 mała cebula
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Kapustę kiszoną należy ugotować do miękkości i odsączyć.
Na patelni należy rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę,
dodać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania wody.
Dodać zmieloną kapustę i podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony, następnie przekrajać je na pół.
Panierować w jajku i bułce tartej, obsmażyć.
Smacznego :)

Zimowy Obiad  Wytrawne potrawy wigilijne