Składniki:
8 parówek
2 łyżki cukru
300 g mąki pszennej
16 g świeżych drożdży
200 ml mleka, 3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
300 g mąki pszennej
16 g świeżych drożdży
200 ml mleka, 3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
100 g startego sera żółtego
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i szczyptą cukru.
Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól, cukier i rozpuszczone drożdże, wymieszać.
Wlać mleko i olej i wyrobić ciasto. Uformować kulę, posypać odrobiną mąki,
przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków, rozwałkować na prostokątne placki.
Na każdym placku położyć parówkę i wcisnąć ją w ciasto (bez folii).
Dokładnie zlepić brzegi, tak jak zlepiamy brzegi pieroga.
Ponacinać w poprzek na 8 części, zostawiając końce nietknięte.
Dolny brzeg wykręcamy w lewo, następny- w prawo i tak dalej na zmianę.
Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Układać na niej bułeczki i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Bułki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać serem.
Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Układać na niej bułeczki i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Bułki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać serem.
Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz