Etykiety

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Pierniczki na choinkę

Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu ciasta na niedzielę.
Tym razem tematem są: ciasteczka na choinkę.

Razem ze mną ciasteczka piekły: Joasia, Bożena, Monika



Składniki:
2 jaja,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka sody,
0,5 kostki margaryny,
0,5 kg mąki pszennej,
120 g miodu, 200 g cukru,
2 łyżki przyprawy do piernika.






Sposób wykonania:
Miód z cukrem należy rozpuścić w rondelku.
Następnie dodajemy przyprawę korzenną i kakao, mieszamy,
następnie dodajemy pokrojoną margarynę.
Rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do mąki dodajemy zawartość rondelka, jajka i sodę.
Mieszamy a następnie zagniatamy do uzyskania gładkiej masy.
Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Ciasto następnie należy rozwałkować i wycinać pierniczki.
Przy użyciu słomki do napoju wycinać dziurki do nawlekania.
Po wystygnięciu polukrować lub polać polewą.

Jesienne słodkości!  Prezenty na Mikołajki II  Dobrze wypieczone święta