Etykiety

czwartek, 10 grudnia 2015

Ciasteczka orzeszki z nadzieniem orzechowym


Ciasto:
4 jaja
2 łyżki śmietany
1 szk. cukru pudru
1 kostka margaryny
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników należy zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować podsypując mąką.
Wycinać małe kółka za pomocą kieliszka.
Wkładać do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków.
Wypiekać orzeszki.
Nadzienie:
1 łyżka kakao
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
2 szklanki mleka w proszku
10 dag orzechów włoskich mielonych
1 małe opakowanie herbatników- pokruszonych

Margarynę należy zagotować z cukrem i mlekiem, dodać orzechy i kakao,
podgrzewać i mieszać do momentu aż składniki się połączą.
Gdy masa ostygnie dodać mleko w proszku i pokruszone ciastka.
Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz