Etykiety

piątek, 21 listopada 2014

Ciasto Pychotka: Pani Walewska, bez orzechów

Składniki na ciasto:
5 żółtek
40 dag mąki
10 dag cukru
20 dag margaryny
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:
białek
20 dag cukru
dżem śliwkowy


Oddzielamy białka od żółtek.
Margarynę siekamy z cukrem i przesianą mąką.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 
Ciasto dzielimy na dwie części. Ciasto należy rozwałkować i ułożyć na blaszkach.
Ubijamy białka z cukrem. Ciasto smarujemy dżemem i wykładamy na nie pianę z białek.
Drugi placek przygotowujemy tak samo. Wstawiamy do piekarnika na 20 min.

Składniki na krem:
3 żółtka
2 szk. mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru, cukier wanilinowy

Ugotować budyń z podanych składników, ostudzić. 
Utrzeć z miękką margaryną. Gotowe placki wystudzić i przełożyć kremem.

Smacznego :)


                    Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów