Składniki:
boczek surowy bez kości
pieprz kolorowy ziarnisty
4 ząbki czosnku świeżego
papryka słodka, ziele angielskie
4 listki laurowe, sól, olej
Sposób wykonania:
Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż.
Liście laurowe łamiemy. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem.
Boczek myjemy, osuszamy, nakłuwamy nożem w kilku miejscach i nacieramy przyprawami,
odstawiamy na 2 godziny lub całą noc do lodówki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia,
podlewamy odrobiną wody.
Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Pieczemy około jednej godziny, do czasu aż mięso się ładnie zrumieni.
Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw lub zdejmujemy pokrywę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz