Etykiety

piątek, 18 grudnia 2015

Pani Walewska z orzechami włoskimi. Ciasto Pychotka

Składniki na ciasto:
4 jaja

10 dag cukru
3 łyżki śmietany
40 dag mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
20 dag cukru
powidła śliwkowe
garść orzechów włoskich

Oddzielamy białka od żółtek.
Masło siekamy z cukrem i przesianą mąką.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, następnie należy rozwałkować i ułożyć na blaszkach.
Białka należy ubić z cukrem. Ciasto smarujemy powidłami,
wykładamy na nie pianę z białek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Drugi placek przygotowujemy tak samo. Wstawiamy do piekarnika na 20 min.


Składniki na krem:
0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe
0,5 kostki miękkiego masła

Pół szklanki mleka odlewamy i rozrabiamy w nim budynie razem z cukrem.
Pozostałe mleko należy zagotować. Zestawić mleko z ognia,
wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budyń, stale mieszając. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Gotowe placki wystudzić i przełożyć kremem.
Smacznego :)
Świąteczne słodkości! 2015