Etykiety

środa, 29 kwietnia 2020

Agusia z kremem budyniowym - przepis na tanie i proste ciasto

Składniki na ciasto:
1 duże jajo, 2 szk. mąki
1 szk.cukru, 1 szk.mleka
0,5 szk. oleju, 2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
Składniki na krem:
1 litr mleka, 4 łyżki cukru
4 budynie waniliowe
0,5 kostki masła.


Sposób wykonania ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem na średnich obrotach,
do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać bułką tartą.
Wlać ciasto.Wstawić do piekarnika na 50 minut.
Sposób wykonania kremu:
Odlać szklankę mleka i rozrobić w nim budynie razem z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, stale mieszając.
Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz