Etykiety

piątek, 18 marca 2016

Wielkanocna babka cytrynowa z płatkami migdałowymi

Składniki:

6 jaj
2 cytryny
1 szk. cukru
szczypta soli
cukier wanilinowy
2 szk. mąki pszennej
180 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa
płatki migdałowe

Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i margaryną.
Następnie dodajemy przesianą mąkę,
proszek do pieczenia oraz sól, ubijamy mikserem.
Dodajemy skórkę z dwóch wyparzonych cytryn
oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Mieszamy.
Następnie ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy na 45 minut do piekarnika.
Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową
oraz obficie posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego :)


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:


Waniliowy Weekend VII   Superfood w Twojej kuchni   Waniliowy Weekend VII