Etykiety

sobota, 19 marca 2016

Ciasto czekoladowiec z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:
5 jaj
1 margaryna
1 szklanka cukru
2 duże łyżki kakao
2 łyżeczki amoniaku
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
Krem:
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 kostka miękkiej margaryny

1 tabliczka czekolady


Sposób wykonania:
Ciasto:
Oddzielamy białka od żółtek.
Margarynę ucieramy z cukrem,
ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z amoniakiem i solą.
Dodajemy stopniowo do utartej margaryny.
Następnie dodajemy kakao.
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Krem:
Budynie należy ugotować na mleku z dodatkiem cukru i ostudzić.
Następnie zimny budyń zmiksować z miękką margaryną.

Ostudzone ciasto przekładamy dwukrotnie kremem,
wierzch także smarujemy kremem i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)