Składniki:
3 banany, biszkopty
2 cytrynowe galaretki
Biszkopt:
3 duże jaja
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła
Sposób wykonania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ochłodzić.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Na najniższych obrotach wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać. Wlać ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.
Na biszkopt wyłożyć krem, następnie biszkopty które należy wcisnąć lekko w krem.
Na wierzchu układamy pokrojone banany i zalewamy tężejącą galaretką.
Chłodzimy i zajadamy:)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz