Etykiety

sobota, 12 marca 2016

Bananowiec z kremem budyniowym

Składniki:

3 banany, biszkopty
2 cytrynowe galaretki
Biszkopt:
3 duże jaja
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła


Sposób wykonania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ochłodzić.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Na najniższych obrotach wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać. Wlać ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

Na biszkopt wyłożyć krem, następnie biszkopty które należy wcisnąć lekko w krem.
Na wierzchu układamy pokrojone banany i zalewamy tężejącą galaretką.
Chłodzimy i zajadamy:)
Smacznego ;)