Etykiety

poniedziałek, 29 lutego 2016

Mini bezy czyli sposób na wykorzystanie białek

Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu ciasta na niedzielę.
Tym razem tematem były: Wypieki z białek.

Mini bezy

Składniki:

3 białka,
190 g cukru pudru,
szczypta soli i kwasku cytrynowego.


Sposób wykonania:
Cukier puder należy przesiać.
Ubić białka z solą, następnie stopniowo dodawać cukier.
Pod koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy.
Nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia porcje
wielkości jednego grosza.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (140*C) na 40 min.
Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i suszymy bezy.
Smacznego :)
We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:

Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)