Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
3 budynie śmietankowe, duży pomarańczowy sok typu Pysio
Masa II:
400 ml śmietanki kremówki (schłodzonej), 1 galaretka pomarańczowa
Dodatkowo potrzebujemy:
200g delicji pomarańczowych oraz 2 pomarańczowe galaretki
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Jaja ubić z cukrem.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać.
Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut (180 C)
Masa I:
Budynie rozprowadzić w 1,5 szklanki Pysia, pozostały
zagotować. Następnie dodać budynie i jeszcze raz zagotować.
Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
Ułożyć delicje.
Masa II:
1 galaretkę rozpuścić w szklance
gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę.
Pozostałe galaretki rozpuścić w 4 szklankach
gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę.
Ciasto wstawić do lodówki na trzy godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz