Etykiety

wtorek, 16 lutego 2016

Shrek pomarańczowy

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
3 budynie śmietankowe, duży pomarańczowy sok typu Pysio
Masa II:
400 ml śmietanki kremówki (schłodzonej), 1 galaretka pomarańczowa
Dodatkowo potrzebujemy:
200g delicji pomarańczowych oraz 2 pomarańczowe galaretki


Sposób wykonania:
Biszkopt: 
Jaja ubić z cukrem. 
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać. 
Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut (180 C)
Masa I: 
Budynie rozprowadzić w 1,5 szklanki Pysia, pozostały
zagotować. Następnie dodać budynie i jeszcze raz zagotować.
Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
Ułożyć delicje.
Masa II: 
1 galaretkę rozpuścić w szklance
gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. 
Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę. 
Pozostałe galaretki rozpuścić w 4 szklankach
gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę.
Ciasto wstawić do lodówki na trzy godziny.
Smacznego :)