Etykiety

wtorek, 2 lutego 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:

1 jajko, 2 jabłka,
500 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru, szczypta soli,
1,5 szklanki letniego mleka,
olej do smażenia.


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i połową podgrzanego mleka.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Dodać rozczyn, resztę mleka oraz jajko i wymieszać.
Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłko obrać i pokroić na małe kawałki.
Na patelnię wlać olej, gdy się rozgrzeje
nakładać po łyżce ciasta, następnie jabłko i kolejną łyżkę ciasta.
Smacznego :)