Etykiety

sobota, 27 lutego 2016

Kora orzechowa czyli ciasto orzechowe z budyniem, brzoskwiniami i galaretką

Wspólne pieczenie ciasta na niedzielę, tym razem tematem były: Wypieki z białek.
Kora orzechowa

Składniki na ciasto:
8 białek, 150 g cukru,
100 g wiórek kokosowych,
100 g rodzynek,1 łyżka mąki,
2 żółtka, 20 g moreli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

100 g mielonych orzechów włoskich,
100 g posiekanych orzechów włoskich,
100 g mielonych orzechów laskowych.

Składniki na krem:
3 żółtka , 1 łyżka cukru
150 ml. wody, 2 budynie śmietankowe
1 puszka brzoskwiń, 1 kostka margaryny

biszkopty
kawa rozpuszczalna
2 galaretki


Sposób wykonania:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Bakalie wymieszać z mąką i razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej.
Dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe placki
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 170 C przez ok. 25 minut.

Krem:
Sok z brzoskwiń zagotować, powoli wlewać budyń
rozrobiony z żółtkami, cukrem i wodą. Zagotować.
Wystudzić i zmiksować z masłem.

Na jeden placek wyłożyć połowę kremu, następnie biszkopty
namoczone w kawie drugą część kremu i drugi placek.
Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: