Etykiety

piątek, 19 lutego 2016

Pizzerinki z papryką i cebulą

Składniki:

2 łyżki cukru
papryka, cebula

300 g mąki pszennej

16 g świeżych drożdży
koncentrat pomidorowy
200 ml mleka, 3 łyżki oleju
100 g startego żółtego sera
oregano, bazylia, sól i pieprz


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i szczyptą cukru.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i rozpuszczone drożdże, wymieszać.
Wlać mleko i olej i wyrobić ciasto. Uformować kulę, posypać odrobiną mąki,
przykryć i pozostawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków, rozwałkować na placki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Każdy placuszek posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z przyprawami.
Ułożyć pokrojone warzywa i posypać serem.
Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.
Smacznego :)

Wegetariański obiad VI  Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)