Etykiety

wtorek, 23 grudnia 2014

Pierniczki na choinkę


Składniki:

4 jaja, kostka margaryny,
1 kg mąki pszennej,
250 g miodu, 500 g cukru,
2 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka sody,
20 g przyprawy do piernika.


Sposób wykonania:
Miód z cukrem należy rozpuścić w rondelku.
Następnie dodać przyprawę korzenną, kakao i margarynę. Rozpuścić i wystudzić.
Do mąki dodać zawartość z rondelka, jajka i sodę.
Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wstawić do lodówki na około godzinę.
Rozwałkować i wycinać pierniczki.
Przy użyciu słomki do napoju wycinać dziurki do nawlekania.



Smacznego ;)
Korzenne przysmaki Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz