Krokiety z kapustą i grzybami to idealny pomysł na Święta, a także na codzienny obiad.
Ciasto:
2 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka, szczypta soli
0,5-1 szklanki wody mineralnej, gazowanej
olej do smażenia
2 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka, szczypta soli
0,5-1 szklanki wody mineralnej, gazowanej
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto należy zmiksować i odstawić na pół godziny.
Na patelnię teflonową wlewamy odrobinę oleju,
rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron na jasnozłoty kolor.
Składniki na ciasto należy zmiksować i odstawić na pół godziny.
Na patelnię teflonową wlewamy odrobinę oleju,
rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron na jasnozłoty kolor.
Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
3 łyżki masła, 1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Grzyby namoczyć. Kapustę kiszoną należy ugotować do miękkości,
w niewielkiej ilości wody i odsączyć. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie,
w której się moczyły i odcedzamy. Kapustę i grzyby mielimy w maszynce lub siekamy.
Na patelni należy rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Dodajemy zmieloną kapustę z grzybami i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy.
w niewielkiej ilości wody i odsączyć. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie,
w której się moczyły i odcedzamy. Kapustę i grzyby mielimy w maszynce lub siekamy.
Na patelni należy rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Dodajemy zmieloną kapustę z grzybami i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz