Etykiety

wtorek, 16 grudnia 2014

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to idealny pomysł na Święta, a także na codzienny obiad.

Ciasto:
2 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka, szczypta soli
0,5-1 szklanki wody mineralnej, gazowanej
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Składniki na ciasto należy zmiksować i odstawić na pół godziny. 
Na patelnię teflonową wlewamy odrobinę oleju, 
rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron na jasnozłoty kolor.
Farsz: 
0,5 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
3 łyżki masła, 1 mała cebula
sól i pieprz do smaku

Grzyby namoczyć. Kapustę kiszoną należy ugotować do miękkości,
 w niewielkiej ilości wody i odsączyć. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie,
w której się moczyły i odcedzamy. Kapustę i grzyby mielimy w maszynce lub siekamy.
 Na patelni należy rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Dodajemy zmieloną kapustę z grzybami i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy.
Smacznego :)

   Wegetariański obiad IV  Wigilia 2014