Etykiety

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kruche babeczki z jabłkami i kremem budyniowym

Idealna propozycja na Sylwestra.

Babeczki:
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z drobnym cukrem do białości.
Dodajemy miękką margarynę i ucieramy.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem foremki.
Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.

Krem budyniowy:
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła

Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.

Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. 
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać. 
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

Galaretka z jabłkami:
1 galaretka
3 jabłka

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. 

Następnie do galaretki dodać starte na tarce jabłka i wymieszać. 

Gdy galaretka zacznie tężeć należy nakładać ją do babeczek.
Krem wyciskamy na galaretkę, chwilę chłodzimy i zajadamy.
Smacznego:)
Przekąski Sylwestrowe