Idealna propozycja na Sylwestra.
Babeczki:
Babeczki:
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z drobnym cukrem do białości.
Dodajemy miękką margarynę i ucieramy.
Żółtka ucieramy z drobnym cukrem do białości.
Dodajemy miękką margarynę i ucieramy.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem foremki.
Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.
Galaretka z jabłkami:
1 galaretka
3 jabłka
3 jabłka
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Następnie do galaretki dodać starte na tarce jabłka i wymieszać.
Gdy galaretka zacznie tężeć należy nakładać ją do babeczek.
Krem wyciskamy na galaretkę, chwilę chłodzimy i zajadamy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz