Etykiety

niedziela, 14 grudnia 2014

Domowe wędliny: Boczek pieczony

Składniki:
boczek surowy bez kości
czosnek
majeranek
papryka słodka
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz ziołowy
pieprz ziarnisty
sól i olej


Sposób wykonania:
Mięso można upiec w całości lub pokroić na mniejsze kawałki, 
żeby dobrze przeszło aromatem przypraw.  
Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. 
Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem. Boczek myjemy, osuszamy, 
nakłuwamy nożem w kilku miejscach i nacieramy przyprawami, 
odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, 
podlewamy odrobiną wody.
Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200 st. piekarnika. 
Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. 
Pod koniec pieczenia należy rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę żeby boczek się zarumienił. 

Najlepiej smakuje  z musztardą lub chrzanem
Smacznego  :)