czwartek, 23 sierpnia 2018

Pizzerinki z papryką, cebulą i oliwkami


Składniki:

1 łyżka cukru
zielone oliwki
papryka, cebula
300 g mąki pszennej
16 g świeżych drożdży
koncentrat pomidorowy
200 ml mleka, 3 łyżki oleju
100 g startego żółtego sera
oregano, bazylia, sól i pieprz


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i szczyptą cukru.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i rozpuszczone drożdże, wymieszać.
Wlać mleko i olej i wyrobić ciasto. Uformować kulę, posypać odrobiną mąki,
przykryć i pozostawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków, rozwałkować na placki.
Każdy placuszek posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z przyprawami.
Ułożyć pokrojone warzywa i posypać serem.
Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut w 200*C.
Smacznego :)
Warzywa psiankowate 2018