Składniki:
1 jajo
2 łyżki mleka
pół łyżeczki sody
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 kg ziemniaków
1 mała cebula
pieprz, sól
olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Cebulę należy pokroić w drobną kostkę.
Umyte ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce.
Odciskamy wodę i dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,
następnie smarujemy odrobiną oleju przy użyciu pędzelka.
Masę ziemniaczaną nabieramy ręką, odciskamy z nadmiaru wody
i formujemy na blaszce placuszki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220*C.
Po 15 minutach obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz