Składniki:
pęczek botwinki
mały pęczek rzodkiewki
1 litr kefiru lub maślanki naturalnej
150ml bulionu warzywnego
4 ogórki, ząbek czosnku
pęczek koperku, pęczek szczypiorku
szczypta cukru, sól, pieprz ziołowy
2-3 jajka ugotowane na twardo
Sposób wykonania:
Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy końcówki buraczków, a następnie je obieramy.
Łodygi i liście drobno siekamy, buraczki kroimy w małą kostkę.
Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym
i gotujemy do miękkości przez około 10 minut.
Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno.
Ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek myjemy i osuszamy.
Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, a zioła drobno siekamy.
Mieszamy dokładnie maślankę lub kefir, ugotowaną botwinkę,
posiekany koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy i cukier.
Wstawiamy chłodnik do lodówki na 20 minut.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz