Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej, ugotowanej
1 duża cebula, 1 marchewka
2 szklanki startej cukinii
5 łyżek mąki
1 duże jajo, słodka papryka
sól, pieprz ziołowy, majeranek
szczypta sody, olej do smażenia
Sposób wykonania:
Młodą cukinię należy umyć i zetrzeć na grubych oczkach tartki.
Cebulę pokroić w kostkę. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tartce.
Odcisnąć z cukinii powstały sok.
Dodać do cukinii pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron po kilka minut.
Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz