Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
Duży zielony sok Pysio
3 budynie śmietankowe
Masa II:
400 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
1 galaretka agrestowa lub kiwi
2 opakowania okrągłych biszkoptów lub delicji
2 galaretki
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodać cukier i wymieszać z żółtkami.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać.
Wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku
w temperaturze 180*C przez 30 minut.
Masa I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia
zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę
rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Ułożyć delicje lub biszkopty.
Masa II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki
gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę.
Pod koniec powoli wlewać galaretkę, ubijając lub mieszając.
Posmarować masą biszkopty lub delicje.
Posmarować masą biszkopty lub delicje.
Drugą galaretkę rozpuścić w 2 szklankach
gorącej wody i pozostawić aby lekko stężała.
Następnie wlać na masę śmietanową.
Następnie wlać na masę śmietanową.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz