Składniki:
2 jaja
3/4 szk. cukru
2 szklanki mleka
śliwki np.węgierki
4 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny lub masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób wykonania:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy jaja i mieszamy.
Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki.
Gotowe ciasto nakładamy po jednej łyżce do każdej foremki,
wkładamy pół śliwki i ponownie nakładamy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz