poniedziałek, 12 marca 2018

Wenus, ciasto-sernik na Święta - Wielkanoc

Biszkopt:
5 dużych jaj
cukier wanilinowy
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy żółtka, miksujemy.
Wsypujemy powoli przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku
w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Masa:
2 Śnieżki
400 g śmietany
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
500 g sera białego 'z wiaderka'
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szk. gorącej wody
Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody.
Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy ze Śnieżką i cukrem pudrem.
Następnie łączymy ją z serem.
Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę.
Dodatkowo:
dżem truskawkowy
Nasączenie:
zimna słodka herbata
sok z połowy cytryny
Wiórki prażone:
1 łyżka masła
100 g wiórek kokosowych
Wiórki prażymy na łyżce masła, aż nabiorą złocistego koloru.

Biszkopt należy przekroić na pół i nasączyć.
Na jedną połówkę wykładamy masę.
Przykrywamy drugą połówką biszkoptu, nasączamy i smarujemy dżemem.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami.
Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018