Etykiety

sobota, 24 marca 2018

Ciasto Kopciuszek

Jasny biszkopt:

4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy z cukrami, na sztywno.
Następnie dodajemy żółtka.
Wsypujemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.

Biszkopt makowy:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki suchego maku
cukier wanilinowy

Ciasto przygotowujemy tak samo jak na biszkopt jasny.
Z tym, że na końcu dodajemy jeszcze mak.
Piec przez 25 minut w 180 stopniach.


Krem budyniowy:
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
0,5 kostki masła
2 budynie śmietankowe

Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

Kremem budyniowym przełożyć nasączone biszkopty: jasny i makowy.

Masa śmietanowo-truskawkowa:
200 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody.
Schłodzić śmietankę i ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera.
Połączyć z tężejącą galaretką.
Masę wyłożyć na nasączony biszkopt makowy.

Składniki dodatkowe:
zimna herbata
polewa czekoladowa
kilka łyżeczek wódki
2-3 paczki herbatników

Herbatniki moczyć w herbacie wymieszanej z wódką
i układać na masie śmietanowo- truskawkowej.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz