Etykiety

środa, 29 lipca 2015

Placuszki z cukinii i kaszy gryczanej

Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej- ugotowanej,
2 szklanki startej cukinii,
1 duża cebula, 1 marchewka,
5 łyżek mąki, majeranek,
1 duże jajo, słodka papryka,
sól, pieprz ziołowy,
szczypta sody, olej do smażenia.


Sposób wykonania:
Młodą cukinię należy umyć i zetrzeć na grubych oczkach tartki.
Cebulę pokroić w kostkę. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tartce.
Odcisnąć z cukinii powstały sok.
Dodać do cukinii pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. 
Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron po kilka minut. 
Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego :)
PiknikUczta pod gołym niebem