Etykiety

wtorek, 7 lipca 2015

Naleśniki z budyniem, bardzo prosty przepis na słodkie danie

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 jaja
100 g mąki
100 ml mleka
60 ml wody
cukier wanilinowy, sól
olej do smażenia

Składniki na nadzienie:

0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie bez cukru: malinowe lub truskawkowe

Sposób wykonania:
Naleśniki:
Mąkę, mleko, jajka i sól mieszać mikserem,
dolać wodę i mieszać, aż nie będzie grudek.
Następnie smażyć cienkie naleśniki.
Budyń:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Nakładać ciepły budyń na naleśniki, następnie je składać i posypać czekoladą.
Smacznego ;)

Lekkie i szybkie dania na upalne dni  Z dziećmi i dla dzieci   
Uczta pod gołym niebem