Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jaja
100 g mąki
100 ml mleka
60 ml wody
cukier wanilinowy, sól
olej do smażenia
100 g mąki
100 ml mleka
60 ml wody
cukier wanilinowy, sól
olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie bez cukru: malinowe lub truskawkowe
Sposób wykonania:
Naleśniki:
Mąkę, mleko, jajka i sól mieszać mikserem,
dolać wodę i mieszać, aż nie będzie grudek.
Następnie smażyć cienkie naleśniki.
Budyń:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Nakładać ciepły budyń na naleśniki, następnie je składać i posypać czekoladą.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz