Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 jajo, sól.
1 jajo, sól.
Nadzienie:
0,5-0,7 kg wiśni.
0,5-0,7 kg wiśni.
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
do polania:
200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
mąka do podsypywania
do polania:
200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
kilka łyżeczek cukru
Sposób wykonania:
Wiśnie opłukać, wypestkować i osączyć.
Mąkę należy przesiać, dodać olej, jajko i sól.
Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki,
jeżeli zbyt twarde dolewamy więcej wody.
Ciasto należy cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,
szklanką wycinać krążki.
Nakładać na każdy krążek po jednej dużej wiśni lub po dwie małe
i zlepiać bardzo dokładnie brzegi.
Wiśnie opłukać, wypestkować i osączyć.
Mąkę należy przesiać, dodać olej, jajko i sól.
Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki,
jeżeli zbyt twarde dolewamy więcej wody.
Ciasto należy cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,
szklanką wycinać krążki.
Nakładać na każdy krążek po jednej dużej wiśni lub po dwie małe
i zlepiać bardzo dokładnie brzegi.
Należy pamiętać o tym, że zlepione pierogi nie mogą leżeć długo,
ponieważ ciasto rozmięknie.
Pierogi gotować partiami, wrzucając na lekko osolony wrzątek
i wyławiać około trzech minut po wypłynięciu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz