Etykiety

środa, 1 lipca 2015

Lubelskie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej, sól
0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oleju, 1 jajo
Farsz:

pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
150g twarogu, 1 średnia cebula
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka do podsypywania.
Sposób wykonania:
Ciasto: Mąkę należy przesiać, dodać olej, jajko i sól.
Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki,
jeżeli zbyt twarde dolewamy więcej wody.
Farsz: Twaróg rozgniatamy widelcem, 
następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę, 
podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. 
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując je delikatnie mąką,
wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 min. od wypłynięcia.
Smacznego ;)

Zainspiruj się kaszą! III edycja