Etykiety

wtorek, 11 grudnia 2018

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Składniki:

2 jaja
2 łyżki cukru
50g drożdży
5 łyżek śmietany 18%
1 kostka miękkiego masła
gotowa masa makowa z bakaliami
0,5 kg mąki pszennej+ mąka do podsypywania
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, jaja i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2-3 godziny).
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokroić w trójkąty.
Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę masy makowej i zwinąć.
Ułożyć na blasze, zachowując odstępy.
Można posmarować białkiem i posypać cukrem lub posiekanymi orzechami.
Piec ok. 20-25 minut w 180*C.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz