Składniki:
3 jaja
0,5 kg mąki
3 łyżki cukru
10 dkg drożdży
250 g margaryny
3 łyżki śmietany 18%
masa makowa z bakaliami
2 łyżki mleka, cukier do posypania
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min.
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dodać margarynę i posiekać.
Następnie dodać jaja i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1-2 godziny).
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Nałożyć równomiernie masę makową. Zwinąć i pokroić na kawałki.
Ułożyć na blasze, zachowując odstępy. Posmarować mlekiem i posypać cukrem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C na 25 -30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz