Etykiety

środa, 5 grudnia 2018

Śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa Szuba

Składniki:
2 jajka
2 korniszony
1 duży ziemniak
1 czerwony burak
1 duża czerwona cebula
3 filety śledziowe (matiasy)
Sos czosnkowy:


Sposób wykonania:
Śledzie opłukać, zalać mlekiem lub wodą (około 1 szklanki),
zostawić na około 30 minut, następnie opłukać pod wodą, odsączyć i pokroić.
Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Żółtka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaka oraz buraka gotujemy osobno w mundurkach do miękkości.
Burak będzie się gotował dłużej niż ziemniak.
Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Korniszony i cebulę kroimy w drobną kostkę.
W dużej misce układamy warstwami przygotowane składniki w następującej kolejności:
ziemniak, sos, 1/2 cebuli, sos, matiasy, ogórki, 1/2 cebuli,
sos, buraki czerwone, sos.
Na wierzchu sałatki rozłożyć state żółtka jajek na kształt gwiazdy,
dookoła białka jajek.
Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.
Smacznego
335 lat ziemniaka na polskiej ziemi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz