Etykiety

wtorek, 4 grudnia 2018

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:
2 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka, szczypta soli
0,5-1 szklanki gazowanej wody mineralnej
olej do smażenia
Farsz:
0,5kg kiszonej kapusty
100g suszonych grzybów
3 łyżki masła, 1 mała cebula
sól i pieprz
Składniki dodatkowe:
jajka
bułka tarta

Sposób wykonania:
Naleśniki:
Składniki na ciasto należy zmiksować i odstawić na pół godziny.
Na patelnię teflonową wlewamy odrobinę oleju,
rozprowadzamy ciasto i smażymy naleśniki z obydwu stron na jasnozłoty kolor.
Farsz:
Grzyby należy namoczyć. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości,
w niewielkiej ilości wody i odsączyć. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie,
w której się moczyły i odcedzamy. Kapustę i grzyby mielimy w maszynce lub siekamy.
Na patelni należy rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Dodać zmieloną kapustę z grzybami i podsmażyć. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy.
Panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz