Etykiety

środa, 5 grudnia 2018

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami


Składniki:

250g mięsa mielonego
500g ugotowanych ziemniaków
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 duża czerwona papryka, 1 cebula
sól, pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek
1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki pszennej
200g śmietany, 100 ml wody
100g startego żółtego sera


Sposób wykonania:
Paprykę i cebulę należy pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć z mięsem mielonym przez 5 min.
Dodać paprykę i kukurydzę. Ziemniaki pokroić w plasterki.
Śmietanę wymieszać z ciepłą wodą, mąką i przyprawami.
Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce.
Następnie wyłożyć farsz i resztę ziemniaków.
Zalać sosem i lekko przemieszać .
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 minut.
Posypać żółtym serem i zapiekać do momentu roztopienia się sera.
Smacznego:)

335 lat ziemniaka na polskiej ziemi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz