Etykiety

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami

Witam, po raz kolejny biorę udział we wspólnym wypiekaniu

w ramach akcji Ciasto na niedzielę.
W ten weekend robimy
ciasto jogurtowe bez pieczenia z dowolnymi owocami.
Proste i szybkie do zrobienia.
Przepis zaczerpnięty z bloga Auntie Ju.
Ciasto jogurtowe, bez pieczenia
http://betterlifebyauntieju.blogspot.com/2016/06/ciasto-jogurtowe-bez-pieczenia-eng.html#
Składniki:
3 galaretki np.: truskawkowe
1 paczka biszkoptów
0,5l jogurtu naturalnego
6 łyżeczek żelatyny (48g)
1 kg owoców np. truskawki, borówki, winogrona
1/2 szklanki cukru


Sposób wykonania:
Galaretki przygotuj według przepisu.
Jedną wlej na płaski talerz (foremkę) i wstaw do lodówki.
Dwie zostaw do wystudzenia w kubku (poza lodówką).
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Spód foremki wyłóż biszkoptami.
Zastygniętą na talerzu galaretkę pokrój w kostkę.
Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta.
Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna być ciepła).
Wlej jogurt do miski, ubijaj go mikserem, a następnie dodaj cukier.
Cały czas miksując dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Następnie wymieszaj szpatułką masę z częścią owoców oraz pokrojoną w kostkę galaretką.
Jeżeli się śpieszymy a galaretka nie chce stężeć to ją wlewamy do masy jogurtowej i mieszamy.
Tężejącą masę wyłóż na wcześniej przygotowane biszkopty.
Wierzch ładnie wyrównaj. Całość włóż do lodówki.
Gdy galaretka w kubku zacznie tężeć, wyciągnij formę z masą jogurtową.
Ułóż na niej pozostałe owoce lekko wciskając je w masę jogurtową.
Całość delikatnie zalej galaretką z kubka.
Odstaw ciasto do stężenia w lodówce na kilka godzin.
Smacznego:)

Zajrzyjcie także do dziewczyn: