Etykiety

piątek, 19 czerwca 2015

Ciasto imieninowe: Biszkopt z jabłkami, kremem budyniowym i herbatnikami

Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy z cukrami, na sztywno.
Następnie dodajemy żółtka.
Wsypujemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.

Galaretka z jabłkami:
5 jabłka
2 galaretki

Galaretki należy rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody.
Następnie do galaretki dodajemy starte na tarce jabłka i mieszamy.
Gdy masa zacznie gęstnieć, wlewamy ją na zimny biszkopt.

Krem:
4 łyżki cukru
0,5 litra mleka
2 budynie malinowe
0,5 kostki margaryny

Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budyń i dokładnie wymieszać.
Ugotować budyń na małym ogniu, ciągle mieszając.
Zimny budyń utrzeć z margaryną na puszystą masę.
Krem należy wyłożyć na galaretkę.
Dodatkowo:
2 opakowania herbatników
zimna herbata z cytryną i cukrem

Herbatniki moczymy w herbacie i układamy na kremie budyniowym.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego :)

Wiosenne słodkości!   Uczta pod gołym niebem