Składniki:
1 średniej wielkości brokuł
1 łyżeczka cukru
3 pomidory
4 jaja
sól, pieprz
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
prażone płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
W dużym garnku należy zagotować wodę z łyżką soli i łyżeczką cukru.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się wody.
Różyczki gotować 5 minut, po czym odcedzić je na sicie i przelać obficie zimną wodą.
Majonez, jogurt, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w miseczce,
doprawić solą i pieprzem.
Pomidory i ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki.
Ugotowane brokuły układamy na przemian z pomidorami i jajkami na półmisku.
Polewamy sosem i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz