Etykiety

poniedziałek, 25 maja 2015

Biszkopt z galaretką, brzoskwiniami i bitą śmietaną

Idealne ciasto na Dzień Mamy

Biszkopt:
4 jaja
3/4 szk cukru
1 szk mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Jaja należy ubić z cukrami

Następnie dodawać powoli przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  
Lekko wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika-180 stopni, na 20 minut.
Dodatkowe składniki:
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe, 
1 puszka brzoskwiń,
30% śmietanka, 
2 łyżki cukru pudru
kilka delicji
czekolada
Galaretki należy rozpuścić w 600ml gorącej wody.
Gdy zaczną tężeć, dodajemy pokrojone brzoskwinie.
Schłodzoną śmietankę należy ubić z cukrem
 na najwyższych obrotach miksera w wysokim naczyniu. 
Na biszkopt wylewamy galaretkę z brzoskwiniami, układamy delicje, 
następnie wykładamy bitą śmietanę.
Na wierzch ścieramy czekoladę
Smacznego:)
Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015