Etykiety

poniedziałek, 25 maja 2015

Szybka rolada biszkoptowa dla Mamy

Składniki:
Składniki na biszkopt:
3 duże jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju

Dodatkowe składniki:
2 łyżki cukru pudru
30% śmietanka
dżem

Biszkopt: 
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka należy ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, 
Na najniższych obrotach wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać mąkę pszenną oraz
ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać.
Wlać ciasto na dużą płaską blaszkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut (temperatura 
160 -180 stopni)

Masa: 
Ubić 30% śmietankę na najwyższych obrotach miksera.

Z ciepłego biszkoptu należy zdjąć "skorupkę" utworzoną podczas pieczenia, 
następnie posypać cukrem pudrem i zawinąć w suchą ściereczkę.
Gdy ostygnie posmarować cienko dżemem i większą częścią bitej śmietany. 
Zwijamy i smarujemy pozostałą bitą śmietaną, posypujemy okruszkami i dekorujemy. 
Ja ułożyłam imię Mamy z literek czekoladowych, a po bokach ułożyłam bezy

Miłego Dnia Mamy :)
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015   Wiosenne słodkości!