Składniki:
Składniki na biszkopt:
3 duże jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
Dodatkowe składniki:
2 łyżki cukru pudru
30% śmietanka
dżem
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka należy ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier,
Na najniższych obrotach wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać mąkę pszenną oraz
ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać.
Wlać ciasto na dużą płaską blaszkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut (temperatura
160 -180 stopni).
Masa:
Ubić 30% śmietankę na najwyższych obrotach miksera.
Z ciepłego biszkoptu należy zdjąć "skorupkę" utworzoną podczas pieczenia,
następnie posypać cukrem pudrem i zawinąć w suchą ściereczkę.
Gdy ostygnie posmarować cienko dżemem i większą częścią bitej śmietany.
Zwijamy i smarujemy pozostałą bitą śmietaną, posypujemy okruszkami i dekorujemy.
Ja ułożyłam imię Mamy z literek czekoladowych, a po bokach ułożyłam bezy
Miłego Dnia Mamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz