Etykiety

środa, 29 kwietnia 2015

Klasyczne kotlety mielone z mięsa wieprzowo-wołowego

Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g mięsa mielonego wołowego
1 czerstwa bułka, 200 ml mleka
1 jajko, 1 mała cebula
pieprz czarny, sól, suszony majeranek
słodka mielona papryka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Bułkę namaczamy w mleku.
Cebulę kroimy w kosteczkę,  możemy zeszklić na odrobinie tłuszczu przed dodaniem do mięsa.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajo, dodajemy pokrojoną cebulkę,
 odciśniętą namoczoną bułkę i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną.
Następnie dodajemy po trochu bułki tartej aby masa nie byłą zbyt luźna.
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy delikatnie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor.
Smacznego :)