Etykiety

piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocne babeczki do koszyczka/ święconki

Składniki na 12 dużych babeczek:
2 jaja
50 g cukru
1/4 szk. oleju
1 szklanka mleka
340 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Sposób wykonania:

Jaja ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy olej i intensywnie mieszamy. Wlewamy mleko,
następnie wsypujemy powoli przesianą mąkę,
dodajemy proszek do pieczenia i sól.
Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Foremki do muffinek lub papilotki napełniamy ciastem.
Wstawiamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika 180 C.
Ostudzone babeczki polukrować i posypać cukrową posypką.

Smacznego :)


Wielkanocne Smaki - edycja V Wegetariańska Wielkanoc 2015 Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne wypieki z Delectą