Składniki na ciasto żółte:
1 jajo
8 żółtek
8 łyżek mąki
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier- ubijając.
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy.
Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do blachy i pieczemy 35 minut w 175*C.
Składniki na biszkopt makowy:
8 białek
1 szk. mąki
1 szk. cukru
5 łyżek sypkiego maku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywno.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, następnie wsypujemy mak.
Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35- 40 minut w 175*C.
Dodatkowo:
dżem
Krem z kaszy manny, przepis:
Placki kroimy na pół i składamy kolejno:
ciasto żółte
krem
biszkopt makowy
dżem
biszkopt makowy
krem
ciasto żółte
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz