Etykiety

środa, 1 czerwca 2016

Deser niebo. Galaretka z bitą śmietaną

Składniki:

4 łyżki cukru
1 niebieska galaretka
200 ml śmietanki 30%


Sposób wykonania:
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Mieszamy łyżką do momentu, aż zrobią się mniejsze kawałeczki.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem,
na najwyższych obrotach miksera.
Do szklanek lub plastikowych kubeczków
nakładamy na przemian galaretkę i bitą śmietanę.
Wstawiamy do lodówki.

Do wersji ze śnieżką potrzebujemy:
200 ml zimnego mleka
1 śnieżka w proszku
1 niebieska galaretka
Śnieżkę należy ubić z mlekiem i postępować jak powyżej.
Smacznego :)