Etykiety

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Ciasto z jabłkami i galaretką. Kopuła


Składniki:
dżem
5 jabłek
1 galaretka
1 rolada biszkoptowa


Sposób wykonania:
Pokroić roladę w plastry o grubości ok. 1 cm.
Miskę o pojemności 2 litrów wyłożyć folią spożywczą.
Następnie ułożyć w niej plasterki rolady.
Posmarować dżemem. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tartce.
Wrzucić do garnka i uprażyć na małym ogniu przez 5 minut.
Ostudzić i wymieszać ze schłodzoną, płynną galaretką.
Odstawić do lodówki i odczekać, aż zacznie tężeć.
Wyjąć z lodówki miskę z roladą i wlać do niej tężejącą masę jabłkową.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć ciasto w ten sposób:
na misce położyć talerz i całość odwrócić "do góry nogami", szybkim ruchem.
Zdjąć miskę i folię spożywczą.
Smacznego :)