Ciasto
Składniki na placki:
2 jaja
200 g masła
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dokładnie na stolnicy.
Jeżeli ciasto będzie się kleić, należy dosypać trochę mąki.
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Kawałkami ciasta wylepiamy dno tortownicy.
Każdy placek należy upiec osobno, ok. 15 min w temp. 180 stopni.
Gotowe placki odstawiamy do ostygnięcia.
Jeżeli ciasto będzie się kleić, należy dosypać trochę mąki.
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Kawałkami ciasta wylepiamy dno tortownicy.
Każdy placek należy upiec osobno, ok. 15 min w temp. 180 stopni.
Gotowe placki odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na krem:
0,5 litra mleka
0,5 szk. kaszy manny
0,25 szk. cukru
0,5 kostki miękkiego masła
W wysokim garnku należy zagotować mleko z cukrem,
zestawić z ognia, wsypać kaszę manną i wymieszać.
Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
Kaszę mannę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie masło utrzeć z dodawaną porcjami kaszą manną.
Na ostygniętym placku rozsmarowujemy 2/3 masy z kaszą manną.
Następnie przykrywamy ciasto kolejnym plackiem i wykładamy pozostałą masę.
Kładziemy trzeci placek i lekko przyduszamy.
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Wierzch ciasta możemy posmarować polewą czekoladową i posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz