Etykiety

sobota, 3 października 2015

Babcina szarlotka

Składniki:

2 jajka

1 żółtko

1-1,5 kg jabłek
4 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
500 g mąki pszennej
2-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób wykonania:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimną margarynę, pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać mąkę z margaryną.
Dodać cukier, jajka, żółtko, śmietanę i proszek, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić.
Jabłka rozkładamy równomiernie na cieście w blaszce.
Posypujemy cynamonem.
Wykładamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i posypujemy lekko cukrem.
Piec w 180 stopniach ok. 45 minut.
Smacznego :)
Jabłko z cynamonem 2015Jesienne słodkości!